‘Zeytin cennetinden’ kötü haber: Yarısından fazlası satıldı

Posted by

Gazete Duvar’dan Pelin Akdemir‘in haberine göre Mudanya’nın Tirilye Mahallesi, zeytini ve zeytinyağıyla biliniyor. Bölge halkı geçimini zeytinden sağlıyordu. Ancak son yıllarda enflasyondan dolayı mazot, gübre, ilaç, işçi maliyetlerindeki artışla beraber zeytin alanları da elden çıkarılmaya başladı.

Zeytin alanlarının yüzde 60’ı satıldı. Satılan yerlerin yarısından fazlası yöredeki çiftçilerin deyimiyle ‘çiğe’ bırakılıyor. Zeytin ağaçlarına bakım yapılmıyor. Bakım yapılmayan alanlar da bir süre sonra yok olup gidiyor.

MALİYETLER YÜKSELDİ, ALINAN MİKTAR AZALDI

Tirilyeli zeytin üreticileri, ilaç, mazot, gübre, işçilik gibi girdi maliyetlerinin yükselmesinden, zeytinden alınan miktarın (rekolte) azalmasından şikayet ediyor. Geçen sene 25 liradan alınan mazot, bu sene 43 liradan alınıyor. Zeytin ağaçlarının bakımında kullanılan bitki besleme ürünü olan bakırlının fiyatı geçen sene fiyatı 80 lirayken bu yıl 760 liraya yükseldi.

Bir tonluk ilaç tankerinin sezonluk maliyeti 8 bin lirayı buluyor. Bir işçinin günlük ücreti geçen sene 100 lirayken bu sene bin liraya çıktı. Haliyle zeytinyağının fiyatı da yükseldi. 100 liraya satılan zeytinyağı, şimdi 450 liraya satılıyor.

İklim şartlarının değişmesi, kuraklık zeytin üretimini zorlaştırdı. Geçen sene mart ayında yağışların fazla olması, zeytinden alınan miktarı düşürdü. Bir önceki sene 30 ton zeytin alınan 2 bin 500 ağaçtan 15 ton zeytin alınabildi. Zeytin üretimine devam edecek çiftçilerin gözü hem artan maliyetlerde hem de hava şartlarında. Koşullara dayanamayan zeytin üreticileri, zeytinlik alanların yüzde 60’ını ise çoktan sattı.

Tirilye Mahallesi muhtarı Süleyman Alkız, zeytin üreticileri olan Hüseyin Özata, Mustafa Oruk ve Vedat Ateş, Tirilye’deki üreticilerin son durumunu anlattı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir